SE7EN

(7) SE7EN
(1997)

Ernest Hemingway a scris așa: Lumea e frumoasă și merită să lupți pentru ea. Sunt de acord doar cu a doua parte.”
“Ce marionete ridicole suntem și pe scenă mică și dezgustătoare jucăm! Nu ne pasă de nimic. Nu neg că-mi place să-i pedepsesc pe păcătoși prin propriul păcat.”


Cinematografia NU este doar cea de-a 7-a artă și încă neoficială, cum eronat se crede, e mai mult decât atât, este suma tuturor celor 6 arte.


SE7EN e o ecranizare în regia lui David Fincher, despre o persoană care ține predici prin crimele pe care le comite și pe care le asociază celor 7 păcate capitale. 7 zile, 7 crime, 7 păcate capitale: Lăcomia, Zgârcenia, Trândăvia, Invidia, Mândria, Mânia, Râvnirea. 
Se7en e printre puținele filme americane a cărei distribuire și vizionare a fost permisă populației Iraniene post-revoluționare. Acțiunea filmului se desfășoară pe parcursul a 7 zile în care protagonistul William Somerset (Morgan Freeman) mai are de lucrat înainte de pensionare în poliția orașului New York ca detectiv și căruia i se mai spune Serpico (trimitere la filmul din 1973 cu același nume, interpretat magistral de Al Pacino). Intenția detectivului incompetent și superficial de a rezolva primul caz de la început contrastează cu scepticismul lui Somerset, iar Luni, acesta pornește un aparat mecanic tip perpetuum-mobile. 

Prima victimă, un obez, e asociată păcatului Lăcomie cuvânt care e scris în apartamentului acestuia (cu untură). A doua victimă, un avocat, e asociată Zgârceniei


În timpul investigațiilor, Somerset are contact cu biblioteca publică a orașului și își permite să facă o remarcă destul de corectă și sarcastică la adresa paznicilor de noapte: Domnilor, nu pot să vă înțeleg. Sunt atâtea cărți aici! Aveți la îndemână toată cultura lumii. Și voi ce faceți? Vă jucați Poker!A treia victimă, un leneș care trăiește din ajutorul de la stat, e asociată Trândăviei, cuvânt care e scris cu amprentele victimei (încă în viață). A patra victimă, o prostituată, e asociată Râvnirii, cuvânt care e scris (cu sânge). A cincea victimă, un fotomodel, e asociată Mândriei. A șasea și a șaptea victimă sunt asociate Mâniei și Invidiei dar victimele rămâne să le descoperi tu.


Aparatul mecanic tip peretuum-mobile e oprit sâmbătă de Somerset. (Atenție, spoilere!) Duminică, printr-un apel la 9 11 criminalul anunță “am ucis din nou”. Criminalul coboară din taxi, intră în secția de poliție pătat de sânge și strigă către Mills (Brad Pitt): “Pe mine mă cauți!”
Duminică e ziua cea mai lungă din film (33 de minute). Probabil și pentru că Duminică, (fiind a ȘAPTEA zi) în engleză se traduce ziua Soarelui (speculez, nimic mai mult). După ce s-a predat, asasinul îi comunică avocatului că mai are două cadavre ascunse pe care i le vor arăta numai lui Somerset și Mills la ora 7.

Asasinul (Kevin Spacey): Nu neg că-mi place să-i pedepsesc pe păcătoși prin propriul păcat.
David Mills (Brad Pitt): Nu ești Mesia, ești doar filmul săptămânii sau un tricou, în cel mai bun caz.Asasinul: Lungă și anevoioasă e calea care duce de la Infern către Lumină (cu referire la cele 7 trepte ale Infernului).
David Mills: Îți place cu ce te ocupi?Asasinul: Nu, dar așa e viața.
Citatele nu aparțin unui dialog, ci sunt spuse separat, dar mi-am permis să le leg între ele să văd ce iese. Nu dau spoilere din final că-i stric toată frumusețea, atât îmi permit să spun:


SE7EN e mai mult decât o capodoperă a celei de-a șaptea arte și merită 7 stele din Șapte posibile™. ©


Opening Titles, în loc de Trailer
Opening Titles, în loc de WISDOM:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trainspotting - Din viață scapă cine poate

Forrest Gump

The Shining